Innehåll:
En bostadsrätt kan vara en fantastisk investering, men det finns också fallgropar som det är viktigt att vara medveten om innan man fattar något beslut.
Det är lätt att låta sig styras av känsloargument när det gäller det egna hemmet. Man vill bo på ett visst sätt, och då känns det skönt att rättfärdiga de höga kostnaderna och den eventuella skuldsättningen med att bostadsrätten ju faktiskt är en investering. Man bör dock vara ärlig mot sig själv och se på situationen utan de rosa glasögonen på. Om du köpte bostadsrätten enbart av ekonomiska skäl, skulle du göra samma bedömning av dess potential som investering som du gör när du köper aktier eller andra investeringar?
Det är givetvis absolut inget fel på att köpa en bostadsrätt för att man vill bo i den – det är ju trots allt själva grundtanken med en bostadsrätt. Vad som är viktigt är att man klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt.
När man har svaren på dessa två frågor kan det till exempel hända att man kommer fram till att det objektivt sett troligen skulle vara en bättre investering att investera i aktiemarknaden, men att den ökade livskvalitén väger upp mellanskillnaden och man därför väljer att köpa en bostadsrätt. Eller att en bostadsrätt gör det möjligt att ägna mer tid åt att bygga upp det egna företaget jämfört med om man ägde en tidskrävande villa, och att det därför är motiverat att välja bostadsrätten. Eller att man faktiskt hellre bor kvar i sin hyresrätt och investerar pengar i något som ger kontinuerlig avkastning istället, trots att alla vänner varnar för att den som bor i hyresrätt kastar sina pengar i sjön och hamnar utanför bostadsrallyt. Vi har alla våra egna preferenser och levnadsförhållanden, så det går inte att ge någon rekommendation som passar för alla.
Om man köper aktier på börsen (utan hävstång) kan man inte förlora mer än vad man investerade, och bolagets styrelse kan inte kräva att du gör nya investeringar. Ett aktiebolag kan göra en riktad nyemission för att få in mer kapital, men det är frivilligt att köpa och om du inte är intresserad finns det förhoppningsvis andra investerare som är och som därför skjuter till det nödvändiga kapitalet.
För en bostadsrätt fungerar det annorlunda. Om du har tänkt att äga en bostadsrätt under flera år måste du räkna med att behöva betala för kontinuerligt underhåll av bostadsrätten. Visst underhåll kan man välja att avstå (till exempel omtapetsering) medan annat i princip är obligatoriskt. Innan man köper en bostadsrätt är det viktigt att ta reda på vad bostadsrättsinnehavaren har för skyldigheter och vad bostadsrättsföreningen har för skyldigheter. Hur fungerar det till exempel om det uppstår ett problem i ditt badrum som gör att huset riskerar att drabbas av en vattenskada som inte är begränsad till din bostadsrätt?
Andra exempel på kostnader som man bör ta med i beräkningen:
Den som äger en bostadsrätt äger inte sin bostad. Bostadsrätt är en upplåtelseform där medlemmar av en bostadsrättsförening äger varsin rättighet att nyttja en bostad mot en årsavgift. Rättigheten gäller endast under förutsättning att de förpliktelser medlemmen har mot föreningen uppfylls.
Som bostadsrättsinnehavare är värdet på din investering beroende på de beslut som fattas av bostadsrättsföreningen och hur det står till med bostadsrättsföreningen ekonomi. Detta skiljer sig markant från hur det är om man till exempel investerar i en fristående villa där man äger fastigheten istället för att bara ha nyttjanderätt.
I normalfallet ger en bostadsrätt inte någon kontinuerlig avkastning. Det finns vissa möjligheter att hyra ut sin bostadsrätt, men dessa möjligheter är starkt kringskurna både vad gäller vem man får hyra ut till, hur länge, under vilka förhållanden och till vilken hyra. Bostadsrättsföreningen har mycket långtgående rättigheter i förhållande till bostadsrättsinnehavaren på den här punkten.
Att sälja börsnoterade aktier, fondandelar eller de hemliga guldmynten man har sparade i madrassen är vanligen en enkel och smidig process. Att sälja en bostadsrätt innebär vanligen att man måste:
Copyright © 2023 | Lägenhetsregistret