Att hyra lägenhet

Att hyra en lägenhet har flera fördelar. Man behöver inte få ihop pengar till att köpa en bostadsrätt, ägarlägenhet eller villa, och ens ekonomi blir inte heller belastad med dyra underhållskostnader. Som privatperson kan man alltid säga upp sin lägenhet med tre månaders uppsägningstid, vilket gör hyreslägenheten till en flexibel boendeform för den som vill ha möjlighet att flytta med kort varsel, till exempel för att ta ett jobb eller gå en utbildning på annan ort.

Att hyresrätten är en populär boendeform i Sverige innebär att det på många orter kan vara svårt att få tag på en lägenhet att hyra. Det finns helt enkelt fler intresserade hyresgäster än vad det finns lediga hyreslägenheter. Här nedanför hittar du några tips på vad du kan göra om du vill hitta en lägenhet att hyra.

hyreslägenhetAtt hitta lägenheten

  • Ta reda på hur de olika hyresvärdarna på orten vill att du ska gå tillväga för att anmäla ditt intresse direkt till dem. Vissa av dem vill att man anmäler sig till en bostadskö eller någon annan typ av register, medan andra föredrar att man kontaktar dem direkt via telefon eller e-post.
  • Vissa hyresvärdar har en egen sajt där hyresvärden lägger ut lediga lägenheter så att man kan anmäla sitt intresse. Ibland kan man hitta ett mönster i hur de läggs ut, till exempel strax efter klockan 09 på morgonen på vardagarna, och då kan det vara en bra idé att alltid kolla sajten vid den tiden så att man hinner vara någon bland de första som anmäler sitt intresse.
  • Vissa hyresvärdar har tämligen avancerade sajter, där du registrerar dig genom att ange personuppgifter (inklusive inkomstuppgifter) och får ett användarnamn och ett lösenord. Du anger även parametrar för vilken typ av lägenhet du vill hyra. Logga sedan in regelbundet för att se om hyresvärden har lagt upp någon ledig lägenhet som du är behörig att söka.
  • Det finns många privata bostadsförmedlingar online. Vissa är gratis, andra tar ut en avgift.
  • I vissa kommuner finns en kommunal bostadsförmedling som du kan registrera dig hos. En kommunal bostadsförmedling behöver inte bara ha bostäder som ägs av kommunen att förmedla, utan privata hyresvärdar kan också anmäla sina bostäder dit.
  • Sprid ut i ditt personliga nätverk att du letar efter en lägenhet att hyra. Det är inte ovanligt att man får erbjudanden via kontakter. Efterlysningar på sociala media, till exempel Facebook, kan också fungera.
  • Det finns gott om svenska sajter där annonser läggs upp för lägenheter som är tillgängliga att hyra i andra hand. Att hyra i andra hand innebär att du hyr från den hyresgäst som har förstahandskontraktet på lägenheten. Det är viktigt att hyresvärden godkänner andrahandsuthyrningen, annars kan du tvingas lämna lägenheten och förstahandshyresgästen kan förlora sitt hyreskontrakt. Det är vanligt att de hyrs ut möblerade, med omöblerat förekommer också. Ibland är lägenheten bara tillgänglig under en kortare period, till exempel för att förstahandshyresgästen ska studera utomlands en termin och sedan återvända till sitt hem.
  • Om du är student, kontrollera om det finns några studentbostäder att hyra på orten där du vill bo. Studentbostäder kan vara allt från rum i studentkorridor till stora lägenheter med flera rum. Studentbostäder förmedlas vanligen via en bostadskö där kötiden är avgörande för vem som får hyra, så det kan löna sig att ställa sig i kö långt i förväg om man planerar att små småningom söka sig till en viss ort för att studera.
  • Om du är senior, kontrollera om det finns några seniorbostäder att hyra på orten där du vill bo. Seniorbostäder har vanligen som krav att man måste ha fyllt minst 55 år för att få hyra en lägenhet. För par räcker det vanligen att en av parterna har åldern inne.
  • Gå till kommunens sajt och leta reda på var de har samlat information om boende i kommunen. De flesta svenska kommuner har en avdelning som heter något i stil med ”Flytta hit”, ”Boende” eller liknande. Där kan du hitta tips på hyresvärdar, bostadsförmedlingar, eventuella bostadsköer, etc. Ibland finns även information om byggprojekt som är på gång och som man kan lämna in en intresseanmälan för.

Betala för hyreskontraktet?

Det förekommer att förstahandskontrakt på bostadslägenheter för privatpersoner säljs, ibland för riktigt höga belopp, men sådan försäljning är inte laglig i Sverige. Enligt 12 kap 65§ i Jordabalken kan den som säljer dömas till böter eller fängelse. Däremot har den som köper inte gjort sig skyldig till något brott. Den som köper har laglig rätt att få tillbaka sina pengar och hyreskontraktet upphävs inte bara för att det framkommer att köparen betalade för det.

betalaOm en uthyrare av en lägenhet vill att du ska betala någon slags avgift eller erlägga handpenning vid hyresavtalets ingående är det viktigt att ta reda på exakt vad det är som menas. Handlar det om en olaga försäljning av ett hyreskontrakt? Eller vill uthyraren bara ha en förskottsbetalning på första hyran, så att du betalar lägre hyra första månaden? Eller är det kanske så att uthyraren vill ha en deposition?

Handpenning är ett penningbelopp som betalas av den ena avtalsparten till den andra avtalsparten när ett avtal ingås. Normalt betalar man inte handpenning då man hyr lägenhet i Sverige, det bland annat eftersom det faktiskt inte är någon försäljning som sker. Hyresavtalet är bindande från att det skrivs under – ingen handpenning krävs alltså för att det ska bli bindande – och den hyresgäst som vill säga upp hyresavtalet är skyldig att betala hyra under uppsägningstiden.

Att man betalar deposition i samband med att man hyr en bostad är vanligt i många länder, men brukar inte krävas när man hyr från bostadsföretag i Sverige eftersom de istället gör en kreditupplysning för att förvissa sig om att den potentiella hyresgästen har råd med hyran och har skött sin ekonomiska åtaganden väl hittills. Depositionen fungerar som en slags pant som befinner sig hos uthyraren under hyrestiden. Om hyresgästen inte betalar sin hyra, eller orsakar någon skada på lägenheten utöver normalt slitage, kan hyresvärden kompensera sig genom att ta pengar ur depositionen. Detta är betydligt enklare för hyresvärden än att behöva kräva hyresgästen på pengar och eventuellt till och med ta honom till domstol för att han ska betala. Deposition blir extra viktigt för uthyrare i länder där det är dyrt, krångligt och tidsödande att driva den här typen av mål i domstol och där utsikterna att på laglig väg lyckas med indrivning av skulder är låg.