Din första lägenhet

Om du letar efter din första lägenhet så har du säkert frågor och funderingar kring vad man behöver tänka på och fixa med inför sitt nya boende. Föräldrar och bekanta hjälper säkert till med mycket men för säkerhetsskull så kan du läsa igenom vår korta guide. Möbler, inredning, husgeråd och annat i själva lägenheten är sådant som du själv får avgöra kring, beroende på hur stor lägenhet du skaffar, om du lagar mycket mat eller hur du lever i allmänhet. Vi tar därför bara upp de viktigaste sakerna som du måste tänka på med din nya lägenhet.

Viktiga saker att göra:

  • Skaffa hemförsäkring
  • Anmäl TV-licens (behövs ej för dator och surfplatta)
  • Skaffa abonnemang för bredband och e.v TV
  • Lämna ut reservnyckel till anhörig eller vän
  • Skaffa/kontrollera brandvarnare eller lägenhetslarm

Hemförsäkring

Det finns en djungel av försäkringsbolag där alla har olika villkor, förmåner och priser. De flesta stora försäkringsbolag täcker det mesta men det kan däremot skilja en hel del i pris. Vår erfarenhet är att vissa försäkringsbolag kan vara dubbelt så dyra som andra, även när man jämför mellan de största och mest kända bolagen. Vi har mycket goda erfarenheter av Länsförsäkringar och de brukar som oftast ha bland de lägsta priserna. Tänk på att lägga till ”drulleförsäkring” om det inte skulle ingå, det kan verkligen löna sig om du skulle råka ha sönder något dyrt i lägenheten.

Länsförsäkringar

TV-licens

Under Juli 2014 beslutades en ändring i lagen om TV-avgift som gör att du kan inneha en dator och/eller surfplatta utan att betala TV-licens. Du måste dock anmäla dig och skaffa TV-licens om du har något eller flera av följande saker:

  • TV
  • DVD, Blueray eller VHS
  • Inspelningsbar utrustning
  • TV-kort i datorn
  • Digitalbox

Efter anmälan skickas en räkning till din adress på 512 kr och den gäller för ett kvartal. Du betalar alltså 512 x 4 = 2048 kr per år.
Läs mer om TV-licens.

Abonnemang för bredband och TV

Först och främst bör du kontrollera om det finns tillgång till fiber i lägenheten (bredband med hög hastighet). Detta för att fiberanslutningen nästan alltid är låst till ett visst telekombolag och du kan då inte välja vilket bolag du vill ha. Om fiber finns så rekommenderar vi att du använder detta, för prisskillnaden är oftast marginell och du får den bästa, stabilaste och snabbaste uppkopplingen. De flesta telekombolag erbjuder både bredband och TV-kanaler i ett och samma paket. Man kan ofta få rabatterade priser när man beställer ett helt paket som innehåller båda dessa saker.

Mobilt bredband

Tänk på att mobilt bredband alltid är förenat med en begränsad datamängd. Detta innebär att du bara kan surfa och ladda en viss mängd varje månad. Vi rekommenderar inte mobilt bredband om du laddar mycket filer, ser mycket på video och streamar från nätet, välj då i stället ADSL (fast bredband) i de fall då inte fiber finns tillgängligt.

Förvara en reservnyckel utanför lägenheten

Tänk på att alltid förvara en nyckel till din lägenhet hemma hos någon anhörig eller pålitlig vän som också bor på orten. Detta för att inte riskera att bli helt utelåst om du skulle tappa nyckeln eller komma på att du glömt stänga av spisen när du kommit halvvägs på en resa. Detta kan rädda dig från stora problem många gånger!

Kontrollera brandvarnare och larm

Det ska alltid finnas minst en brandvarnare i din lägenhet och du ska alltid kontrollera så att det finns ett friskt batteri i den. Detta gör du genom att trycka på en liten knapp ända tills det tjuter och om inte detta sker så ska batteriet bytas och brandvarnaren ska då kontrolleras igen.

Om du bor i ett ”utsatt” område så kan det kännas tryggt med ett lägenhetslarm. Dessa larm är i regel kompletta och varnar både vid inbrott och vid brand. I många fall kan du styra larmet direkt från din mobiltelefon och du också en notis i mobilen när något händer, vart du än är. Ett bra lägenhetslarm kostar ca 3000 kr och kan vara en bra trygghet för dig.