Finansiera lägenhet

Om du funderar på att köpa en lägenhet så kommer du förmodligen också att behöva finansiera den, d.v.s låna pengar till den. Hur du ska finansiera din lägenhet beror på vad den kostar men oftast är ett bolån att föredra, även kallat hypotekslån.

Dessa lån måste man ansöka om hos en bank och då krävs en kontantinsats på 15-25%. Detta innebär att du måste själv betala 15-25% av lägenhetens pris med dina egna pengar. Vi tänkte dela med oss av lite knep som du kan använda när du ska finansiera din lägenhet och ansöka om lån.

Vi har även inhämtat en del information från låneguiden Lånapengar.com. Besök sidan för att läsa mer ingående om bolån och kontantinsatser.

Skaffa ett lånelöfte

Lägenhetspriserna varierar enormt mycket mellan olika orter i Sverige och även i städerna kan priserna variera en hel del beroende på vilket område de ligger i. När du ansöker om ett bolån så tittar banken på din ekonomiska situation, din inkomst och din kreditvärdighet. Utefter dessa aspekter så beslutar banken om hur mycket pengar du får låna och som du troligen klarar av att återbetala. Därför kan det vara bra att ansöka om ett lånelöfte så att du vet hur dyr lägenhet du kan söka efter.

privatlån

Låna till kontantinsatsen

Om du ska köpa en lägenhet som kostar 500.000 kr så kommer du behöva en kontantinsats på ca 75.000 till 100.000 kr. Det är inte många som har så mycket kontanta medel att lägga på en kontantinsats och därför kan man behöva låna pengar även till den. Kontantinsatsen kan man låna till hos ett annat kreditbolag än den bank man lånar till bolånet hos men man bör ställa frågan hos banken för att få alla skulder på samma ställe.

Man kan inte använda ett hypotekslån till en kontantinsats utan i stället får man använda ett blancolån, som är ett lån utan säkerhet. Dessa lån kallas oftast för privatlån och de brukar har en kreditgräns på ca 350.000 kr. Läs mer om dessa lån på KreditGuiden.se.

Amortera alltid kontantinsatsen först

Om du lånar pengar till kontantinsatsen så ska du alltid amortera (betala av) så mycket som möjligt på privatlånet först. Detta för att det är ett mycket dyrare lån med högre ränta än vad hypotekslånet är. Du får alltså ner din månadskostnad väldigt mycket så snart ditt privatlån (blancolån) är betalt.