Hemförsäkring

I samband med flytt till ett nytt hem är det viktigt att man ser över sitt försäkringsskydd så att det är uppdaterat och passar den kommande typen av boende. Det är förstås också viktigt att meddela försäkringsbolaget att man flyttar, så att ens befintliga hemförsäkring kan flytta med – om man så önskar.

hemforsakringEn hemförsäkring täcker normalt endast personer som är skrivna på samma adress och delar hushåll, men det finns undantag. Vissa försäkringsbolag kan till exempel låta en ung vuxen som flyttar från sin ursprungsfamilj för att studera omfattas av förälderns hemförsäkring, trots att barn och förälder inte längre är folkbokförda på samma adress. Kontakta försäkringsbolaget för att få veta mer om vilka krav och begränsningar som gäller.

Alla behöver en hemförsäkring, oavsett om man är ägare en stor villa, hyr en studentlägenhet i andra hand eller har ett rum på ett äldreboende. Det svenska systemet är uppbyggt kring idén om att alla har hemförsäkring och att en hemförsäkring täcker betydligt mer än bara sakerna i hemmet. Om det till exempel börjar brinna hos grannen i höghuset du bor i och du måste evakuera, är det i första hand ditt försäkringsbolag du ska ta kontakt med för att få hjälp med akutbostad och ersättning. Ofta får man dessutom hjälp av sitt försäkringsbolag betydligt snabbare än om man till exempel vänder sig till fastighetsägaren eller socialtjänsten i en akut situation. Försäkringsbolag har stor vana vid och rutiner för att hantera brådskande och plötsliga ärenden, och kan sedan – när de akuta frågorna är lösta – gå vidare och och till exempel kräva ersättning från en granne eller fastighetsägare.

Att välja hemförsäkring

En bra hemförsäkring ska ge ett fullgott skydd för betydligt mer än bara prylar i ditt hem. Här är några punkter som är viktiga att se över när man väljer mellan olika hemförsäkringar.

  • EgendomsskyddEgendomsskyddet sker skydd av din bostad och dina ägodelar.
  • AnsvarsskyddAnsvarsskydd är viktigt att ha om du blir skadeståndsskyldig.
  • RättsskyddRättsskydd ger dig möjlighet att, under vissa omständigheter, får ersättning för vissa rättegångskostnader.
  • ÖverfallsskyddÖverfallsskydd är viktigt att ha om du blir överfallen och fysiskt eller psykiskt skadad av överfallet.
  • ReseskyddReseskydd kan man ha nytta av både under själva resan och inför en resa, till exempel om man behöver avboka en resa på grund av sjukdom.
  • AllriskskyddAllriskskydd ger skydd mot så kallade otursskador och kan till exempel vara bra att ha om du råkar tappa datorn i golvet så att den går sönder. Det är många hemförsäkringar som saknar allriskskydd, men det brukar inte kosta mycket att köpa till det om man så önskar. Jämfört med att teckna de separata allriskförsäkringar för datorn, kameran, mobiltelefonen, surfplattan, etc som man brukar erbjudas i butiken när man köper hemelektronik är ett extra allriskskydd i hemförsäkringen ofta mycket kostnadseffektivt.
  • Olycksfall och sjukdomEn hemförsäkring ger normalt inte ersättning för olycksfall och sjukdom som inte täcks av någon av ovanstående punkter (till exempel sjukdom under resa som täcks av reseskyddet). Om du vill ha försäkringsskydd för olycksfall och sjukdom behöver du teckna en separat försäkring.

Du kan hitta mer information, och jämföra olika hemförsäkringar, hos Konsumenternas.se. Bakom denna sida står Konsumentverket, Finansinspektionen, Svenska Bankföreningen, Fondbolagens Förening, Svenska Fondhandlareföreningen och Svensk Försäkring.

Tips!
Oavsett om du är student eller arbetande så kan du med fördel teckna förmånliga medlemsskap hos fackförbund som ger dig extra skydd och försäkringar.

Övrigt

  • Om du har en inneboende eller är inneboende är det viktigt att kontakta försäkringsbolaget för att säkerställa att försäkringsskyddet verkligen omfattar samtliga personer i bostaden. Det samma gäller om man delar lägenhet med vänner. Om man inte delar hushåll kan man i vissa fall behöva teckna en separat hemförsäkring eller en tilläggsförsäkring, men i många fall räcker det med att man ser till att alla personer som är boende i bostaden är registrerade hos försäkringsbolaget.
  • Om du bor i bostadsrätt har du större ansvar än den som bor i hyreslägenhet. En särskild bostadsrättsförsäkring rekommenderas därför som tillägg till hemförsäkringen. Det går ofta att få förmånliga paketpriser där hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring säljs gemensamt.