Innehåll:
I samband med flytt till ett nytt hem är det viktigt att man ser över sitt försäkringsskydd så att det är uppdaterat och passar den kommande typen av boende. Det är förstås också viktigt att meddela försäkringsbolaget att man flyttar, så att ens befintliga hemförsäkring kan flytta med – om man så önskar.
En hemförsäkring täcker normalt endast personer som är skrivna på samma adress och delar hushåll, men det finns undantag. Vissa försäkringsbolag kan till exempel låta en ung vuxen som flyttar från sin ursprungsfamilj för att studera omfattas av förälderns hemförsäkring, trots att barn och förälder inte längre är folkbokförda på samma adress. Kontakta försäkringsbolaget för att få veta mer om vilka krav och begränsningar som gäller.
Alla behöver en hemförsäkring, oavsett om man är ägare en stor villa, hyr en studentlägenhet i andra hand eller har ett rum på ett äldreboende. Det svenska systemet är uppbyggt kring idén om att alla har hemförsäkring och att en hemförsäkring täcker betydligt mer än bara sakerna i hemmet. Om det till exempel börjar brinna hos grannen i höghuset du bor i och du måste evakuera, är det i första hand ditt försäkringsbolag du ska ta kontakt med för att få hjälp med akutbostad och ersättning. Ofta får man dessutom hjälp av sitt försäkringsbolag betydligt snabbare än om man till exempel vänder sig till fastighetsägaren eller socialtjänsten i en akut situation. Försäkringsbolag har stor vana vid och rutiner för att hantera brådskande och plötsliga ärenden, och kan sedan – när de akuta frågorna är lösta – gå vidare och och till exempel kräva ersättning från en granne eller fastighetsägare.
En bra hemförsäkring ska ge ett fullgott skydd för betydligt mer än bara prylar i ditt hem. Här är några punkter som är viktiga att se över när man väljer mellan olika hemförsäkringar.
Du kan hitta mer information, och jämföra olika hemförsäkringar, hos Konsumenternas.se. Bakom denna sida står Konsumentverket, Finansinspektionen, Svenska Bankföreningen, Fondbolagens Förening, Svenska Fondhandlareföreningen och Svensk Försäkring.
Tips!
Oavsett om du är student eller arbetande så kan du med fördel teckna förmånliga medlemsskap hos fackförbund som ger dig extra skydd och försäkringar.
Copyright © 2023 | Lägenhetsregistret