Köpa och sälja aktier

Nu för tiden kan man köpa och sälja aktier på handelsplattformar på nätet, vilket verkligen har revolutionerat möjligheterna för vanliga småsparare att ägna sig åt aktiehandel. Man behöver inte ha något stort kapital att investera, och det finns nätmäklare som tar ut mycket låga courtage (transaktionskostnader) för handel med små belopp. Det finns till och med nätmäklare som låter dig handla courtagefritt om du uppfyller vissa krav, till exempel bara handlar för småbelopp och inte har mycket pengar i handelskontot.

Här nedanför ska vi ta en titt på några termer som är bra att ha koll på innan man börjar med aktiehandel. De två grundordrar du kan göra på handelsplattformen är köporder och säljorder. Dessa ordrar kan du sedan välja att specificera ytterligare med hjälp av koncept som till exempel ”fill or kill” och ”fill and kill”. Vidare kan du använda dig av automatiseringsfunktioner som ”stopp loss” (förlustbegränsning) och ”take profit” (vinsthemtagning).

aktiehandel

Hur länge är min köporder aktiv?

De flesta näthandelsplattformar för aktier såsom Avanza oxh Nordnet har som grundkoncept att en vanlig order är aktiv under handelsdagen, oavsett om det rör sig om en köporder eller en säljorder. Om den inte kunnat utföras vid handelsdagens slut tas den bort automatiskt. Denna typ av order kallas för intradagsorder.

Vill du lägga en order som ska vara aktiv längre än så måste du på de flesta näthandelsplattformar ange detta specifikt. Denna typ av order kallas för flerdagarsorder.

Vad är Fill or Kill?

När du lägger en köporder eller säljorder kan du samtidigt ange att den ska vara ”Fill or Kill”. Detta innebär att ordern bara kommer att genomföras om en den kan genomföras i sin helhet.

Exempel:

Du vill köpa 300 aktier i Aktiebolaget Blåstång för 140 kronor styck. Om du lägger en vanlig köporder utan något tillägg och det till exempel dyker upp 100 aktier i Aktiebolaget Blåstång för 140 kronor styck kommer dessa att köpas åt dig, och en köporder för 200 aktier kommer att fortsätta var aktiv. Risken finns att du bara lyckas köpa 100 aktier, och att de resterande 200 aldrig dyker upp vid prispunkten 140 kr. Du har dock bestämt dig för att du vill ha exakt 300 aktier i Blåstång, och om du inte kan få det vill du inte köpa några alls. Därför lägger du en köporder med tillägget ”Fill or Kill”. Detta innebär att om köpordern inte kan genomföras i sin helhet, det vill säga för 300 aktier, kommer den inte att genomföras alls.

Vad är take-profit?

En take-profit order använder du för att ange att dessa aktier, som du äger, automatiskt ska läggas ut till försäljning om aktiekursen når upp till en viss punkt.

Exempel:

Hedvig köpte 500 aktier i Aktiebolaget Hallon för 35 kronor styck. Hon bestämmer sig för att hon är nöjd med att göra en vinst på 5 kronor per aktie. Hon lägger därför en take-profit order på 40 kronor för dessa 500 aktier. Om aktiekursen för Hallon når upp till 40 kr kommer Hedvigs aktier automatiskt att läggas ut till försäljning. Hedvig behöver alltså inte själv hålla koll på aktiekursen och manuellt lägga en säljorder.

Att använda sig av take-profit har flera fördelar:

  • Du behöver inte hålla koll på aktiekursen utan kan ägna dig åt annat i livet.
  • Du behöver inte stressa för att snabbt lägga en säljorder när du vill ta hem din vinst på en skakig marknad.
  • Du kan sätta ihop en strategi i förväg, i lugn och ro, och sedan låta mjukvara genomföra den åt dig. Detta minskar risken för emotionell handel. Som människa är det lätt att bli girig och inte sälja av sina aktier vid den förutbestämda aktiekursen, utan börja tänka ”lite till, bara lite till” eftersom man hoppas på en ännu större vinst istället för att vara nöjd.