Kösystem

De flesta bostadsbolag har s.k kösystem där personer står i kö som söker en lägenhet att hyra. I många städer är dessa kösystem väldigt långa och i många fall kan kön vara så lång att man får vänta ett par år för att få en lägenhet. Vår erfarenhet av dessa kösystem är att de är mer eller mindre korrupta och att de inte följs till punkt och pricka. Du kan t.ex slippa stå i kö om:

  • Du känner någon som jobbar på bostadsbolaget
  • Du tjatar dagligen om att få en lägenhet
  • Du kommer som nyinflyttad till kommunen
  • Du söker lägenhet i ett privatägt hus

Om du bestämt vill hyra en lägenhet från ett bostadsbolag med kösystem, så ska du försöka att vara så ”jobbig” som du bara kan. Ring och skicka e-post till bostadsbolaget varje dag, hitta på snyfthistorier och var allmänt jobbig. Till slut kommer handläggarna att bokstavligen tröttna på dig och ordna en lägenhet till dig, för de andra som står i kö har ingen aning om att du fick gå före. Vi är inte mer än människor och vi kan alla påverkas till att ta beslut.

Bostadsbolag utan kösystem

Privatpersoner och små bostadsbolag brukar inte använda sig av kösystem, de samlar in ansökningar och väljer den person som de känner sig tryggast med. I samtliga fall (även hos stora bostadsbolag) tas en kreditupplysning för att kontrollera att du inte har betalningsanmärkningar. Om du ska ansöka om en lägenhet hos en privatperson eller hos ett mindre bostadsbolag, så ska du tänka på att skriva ett bra, seriöst och trevligt personligt brev.

I brevet bör det stå om dig, ditt arbete, utbildning, din livssituation, din ekonomi och annat som kan vara bra att veta. Om du har eller planerar på att skaffa husdjur så ska du inte ta upp detta i ansökan men du bör kontrollera att det inte finns strikta regler mot husdjur hos bostadsbolaget, för då kan du bli krävd på kostnader för sanering. Du bör heller inte tala om att du är rökare och givetvis inte heller röka i lägenheten.

Jobba hårt och ge inte upp

Sammanfattningsvis så kan man säga att du måste jobba hårt för att få en lägenhet snabbt. Det tjänar ingenting till att ställa sig i bostadskö och vänta på att få svar, det är helt meningslöst. Jobba hårt, kontakta alla bostadsbolag, marknadsför dig själv och ge inte upp. Var ihärdig, bestämd och visa att just Du måste ha en lägenhet och att du är rätt person att hyra ut till.