Lägenhetshyror

Hyrorna varierar mycket i Sverige och det finns egentligen ingen logik i prissättningen. I många fall kan hyrorna vara väldigt höga p.g.a att bostadsbolagen har sämre ekonomi än de flesta andra bolag. Det behöver alltså inte alltid vara lägre hyror på små orter än i stora städer, även om det i allmänhet är vanligast.

Att hyra en lägenhet i centrala Stockholm är inte bara svårt, det är också väldigt dyrt, speciellt om man jämför med små orter och samhällen där det finns bostadsbolag som näst intill skriker efter hyresgäster.

Så får du billigast hyra

Om du letar lägenhet på en ort där det finns ett stort utbud så kommer du att hitta de lägsta hyrorna hos privatpersoner eller små bostadsbolag. De stora bostadsbolagen, speciellt de kommunalt anslutna, är väldigt noga med att följa Svensk hyresutveckling och att kontinuerligt höja sina hyror varje år.

Hyresgästföreningen jobbar hårt för att förhandla med bostadsbolagen och för att få dem att göra minsta möjliga hyreshöjningar. Om du vill stödja denna form av arbete så ska du bli medlem i Hyresgästföreningen. Där kan du också få olika förmåner som billigare telefonabonnemang, försäkringar, elavtal och mycket mer. Läs mer på Hyresgästföreningen.

Dela lägenhet för billigare hyra

Om du är ung, ensam och e.v studerande, så kan du spara väldigt mycket pengar på att hyra en större lägenhet och sedan hyra ut ett rum i den. Många studenter gör detta för att få en billigare hyra då det ofta blir billigare än att hyra en mindre lägenhet själv. Om du t.ex hyr en lägenhet på tre rum och kök för 5500 kr och sedan hyr ut ett av rummen för 2500 kr, så betalar du endast 3000 kr / månad för din lägenhet.

En annan fördel med detta är att man kan få en ny vän och att man kan dela på sysslor i lägenheten, såsom städning, matlagning och annat. Man måste dock vara beredd på att offra lite av sitt privatliv då man bor ganska tätt inpå varandra.