Skydd mot bedragare och oseriösa uthyrare

Här har vi samlat några tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet när man ska hyra lägenhet.

  • Det finns bedragare som tjänar pengar på att kräva betalning i förskott för att hyra ut lägenheter. De tar ofta emot pengar från en lång rad olika personer, och den lägenhet de använder i annonsen inte vanligen inte deras egen utan bara lite bilder de stulit från internet. När de lurade dyker upp för att skriva kontrakt och flytta uppdagas det att lägenheten inte alls är tillgänglig för uthyrning.tjuvDenna typ av bedrägeri är särskilt vanligt inför terminsstarter i studentstäder, eftersom många studenter desperat behöver lägenhet till terminsstarten, samtidigt som de bor i andra delar av landet och kanske inte har möjlighet att komma och titta på lägenheten i förväg.

    Kontakta alltid värden eller bostadsrättsföreningen för det hus du har erbjudits att hyra lägenhet i. Då kan du både kontrollera att den person som utger sig för att kunna hyra ut lägenheten har denna rätt, samt att uthyrningen är förankrad hos hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

  • En hyresgäst som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand måste ha tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden. En bostadsrättsinnehavare måste ha till stånd från bostadsrättsföreningen.I samtliga fall bör man som hyresgäst kräva skriftligt godkännande och inte nöja sig med ett muntligt. För en seriös uthyrare ligger det i uthyrarens eget intresse att skaffa ett skriftligt godkännande, så om uthyraren verkar tycka att du ställer helt orimligt jobbiga krav när du begär ett skriftligt godkännande kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till – särskilt om du informerar uthyraren om att han riskerar att förlora sitt förstahandskontrakt om han hyr ut utan tillstånd.

  • När ni träffas för att ta en titt på lägenheten, be att få se uthyrarens legitimation. En seriös uthyrare kommer inte att ha några problem med att du som hyresgäst är angelägen om att allting går rätt till, tvärt om. Givetvis ska du också vara beredd att visa din legitimation. Däremot är det inte konstigt om uthyraren inte har lust att skicka dig någon kopia på sin legitimation i förväg, eftersom den skulle kunna hamna i orätta händer och till exempel användas för att lura andra bostadssökande. På samma sätt bör du vara misstänksam om någon kräver att få en kopia av din legitimation i förväg. Erbjud dig att ta med dig legitimation för att visa på plats när ni ses istället.

  • När ni har kommit så pass långt i processen att du har fått uthyrarens namn, adress och personnummer, kontrollera dessa uppgifter mot folkbokföringsregistret.

  • Var misstänksam om du får förklaringar i stil med ”det är min kusin som står på kontraktet, men jag sköter om uthyrningen åt honom eftersom han är utomlands” och liknande. Det kan vara en indikation på att personen som utger sig för att hyra ut lägenheten inte har rätt att göra det. Hon kan till exempel själv vara en andrahandshyresgäst eller någon som fått låna lägenheten tillfälligt.

  • Det är varken olagligt eller orimligt att begära deposition av en hyresgäst, men var uppmärksam på omständigheterna. Tycker uthyraren att du ska betala in deposition utan att först få se lägenheten? Tycker uthyraren att depositionen ska betalas in innan ni träffas för att skriva under hyreskontraktet?bedragareDe allra flesta personer som har en svensk bostad att hyra ut har också ett svenskt bankkonto – om uthyraren istället vill att du betalar till ett utländskt bankkonto, via Western Union, kontant eller liknande kan det vara idé att dra öronen åt sig.

    Spara kontoutdrag eller annat bevis på att du har betalat in depositionen, och se också till att få ett skriftligt kvitto från uthyraren på att denne har tagit emot depositionen och att det rör sig om just en deposition. Detta kan vara bra att ha i framtiden, till exempel om uthyraren skulle hävda att din inbetalning inte var en deposition som ska betalas tillbaka utan någon form av betalning, till exempel betalning för möbler i lägenheten, förskottshyra, etc.

  • När du ska titta på en bostad som hyrs ut av privatperson, ta gärna med dig en vän istället för att gå själv. Dels minskar risken för obehagliga situationer, dels kan det vara bra att ha ett vittne på vad som sagts och gjort, och i vilket skick lägenheten var. Om det till exempel senare skulle bli tvist om hur stor den där fläcken på mattan egentligen kan det vara bra att ha en vän som kan intyga att fläcken gick hela vägen till väggen redan när ni tittade på lägenheten.

  • Innan du tar lägenheten i besittning, begär att få en kopia av besiktningsprotokollet efter tidigare hyresgästs avflyttning. Besikta lägenheten och kontrollera att alla skador är antecknade i besiktningsprotokollet. Om inte, se till att du och uthyraren upprättar ett nytt besiktningsprotokoll – annars riskerar du att bli ansvarig för skador som fanns där redan när du flyttade in.

  • I Sverige finns regler för hur hög månadshyra som får tas ut när en lägenhet hyrs ut i andra hand. Detta gäller även bostadsrätter som hyrs ut av bostadsrättsinnehavaren. I korthet innebär detta att hyra ska vara skälig och inte påtagligt högre än för lägenheter med likvärdigt bruksvärde. Du kan hitta mer information hos Hyresnämnden.

  • Om du som privatperson hyr i andrahand eller är inneboende har du alltid rätt till tre månaders uppsägningstid, oavsett vad som står i hyresavtalet.

  • Hyr inte en bostad av någon som inte vill upprätta ett skriftligt hyreskontrakt, eller som du måste tjata på för att få ett skriftligt hyreskontrakt. Det finns färdiga hyreskontrakt för lägenheter att köpa för en billig penning i bokhandeln eller ladda ned från juristbyråer online, så godta inte bortförklaringar om att ett hyreskontrakt skulle vara alltför dyrt och krångligt att upprätta.

  • Din månatliga hyra ska vara angiven i hyreskontraktet eller i någon annan skriftlig (och underskriven) form. Gå inte med på att betala mer än så ”vid sidan av”.

  • Spara kontoutdrag på dina hyresinbetalningar. Tänk på att det kan finnas gränser för hur länge överföringar / inbetalningar lagras i historiken hos din internetbank.

  • Bedragare vill gärna att deras offer ska handla snabbt utan att få tid att tänka efter eller börja granska bedragaren i sömmarna. De skapar gärna situationer där du måste ge svar omedelbart, betala in en deposition redan i morgon om de ska hålla lägenheten åt dig, och så vidare. Givetvis fungerar denna metod alldeles utmärkt på bostadsmarknaden där folk ofta är desperata efter att hitta bostad och har förståelse för att uthyraren inte kan vänta på att de ska bestämma sig. Genom att använda sig av tidspress som metod kan uthyrare få hyresgäster att göra saker de annars inte skulle ha gjort, som att betala in stora belopp till en främmande person utan att vare sig ha fått något hyreskontrakt eller ha fått besöka lägenheten i förväg.Var därför mycket försiktig i situationer där du måste agera snabbt. Försök skaffa dig lite tid för att granska hyresvärden (en koll mot folkbokföringsregistret behöver inte ta mycket tid i anspråk), och ställ krav på skriftligt hyreskontrakt och skriftlig godkännande från hyresvärden / bostadsrättsföreningen. Genom att vara ”jobbig” kan du slippa många bedragare, eftersom de hellre vill ha enkla och mer desperata offer som varken ställer frågor eller krav.

  • Bedragare är ofta bra på att ändra alias och använda nya e-postadresser för att undgå att bli upptäckta, men ibland kan det ändå fungera att slå in kontaktuppgifter i en sökmotor för att se vad man får upp. Finns det varningar på nätet rörande namn, alias, telefonnummer eller liknande? Kanske har själva lägenhetsadressen förekommit i bedrägerier tidigare? Eller hittar du något annat konstigt, till exempel att samma telefonnummer har angetts i en lång rad olika lägenhetsannonser trots att uthyraren hävdar att han bara är en privatperson som behöver hyra ut sin privatbostad i andra hand?

Om du tycker att någon verkar skumt med en uthyrare, kontakta gärna den annonssajt som du hittade uthyraren på och meddela dem. Seriösa annonssajter arbetar hårt på att hålla bedragare och andra olämpliga annonsörer borta. Även om du inte har några bevis kan dina iakttagelser spela roll, särskilt i kombination med vad andra bostadsletare har meddelat sajten om uthyraren. Ditt meddelande kan också göra att annonssajten på egen hand granskar annonsören närmare, och till exempel ställer högre krav på legitimation än normalt samt kontrollerar uthyrarens uppgifter mot folkbokföringsregistret. För en seriös uthyrare är detta inte ett problem, så det är bättre att anmäla en gång för mycket än en gång för lite – även om man bara har en vag känsla av att något inte stämmer.