SMS lån

Här kommer några tips för dig som överväger att ansöka om ett SMS lån.

Var en kräsen konsument

Det finns många olika företag som beviljar SMS lån, och det kan löna sig mycket att jämföra villkoren. När man är stressad är det lätt att välja första bästa erbjudanden man råkar se, och det kan lätt bli en dyrköpt läxa. Vissa låneföretag beviljar nästan alla men tar ut mycket höga räntor.  Det är bäst att undvika dessa företag om du kan få ett lån hos ett annat företag eller om du kan klara dig utan ett lån.

smslana

Var medveten om HELA kostnaden för lånet

Kontrollera alltid totalkostnaden för lånet. En låg nominell ränta kan verka lockande, men vissa långivare kompenserar sig genom att ta ut höga uppläggningsavgifter, fakturaavgifter, och så vidare.

Vad kostar det om du misslyckas med att betala tillbaka lånet i tid?

Givetvis planerar du att betala tillbaka ditt SMS lån i tid. Men vad händer om något inträffar som gör att du misslyckas med planen? Att du ens behöver ta ett SMS lån indikerar att din budget redan är tajt som den är och att någon oplanerad utgift eller minskad inkomst kan stjälpa dina planer. Därför är det viktigt att redan i förväg kontrollera vilka regler långivaren tillämpar för försenade lån. Tar de ut en hög påminnelseavgift? Höjs räntan på lån som förfallit? Skickar de omedelbart lån till inkasso så att inkassoavgift tillkommer? Undvik långivare som gör det mycket dyrt att misslyckas.

SMS lån är inte alltid den bästa lösningen

SMS lån är smidigt, men det är inte alltid som ett SMS lån är den optimala lösningen. Här är några exempel på andra möjligheter.

 • Ett blancolån hos din vanliga bankDe flesta banker erbjuder blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, även kallade privatlån. Det är en myt att man måste låna stora belopp bara för att man lånar från en storbank. Nu för tiden måste man inte heller dyka upp på bankkontoret för att ansöka om ett blancolån, utan det går att ansöka via internet. Besök din banks hemsida för att få veta mer.

  Dessa lån kan också vara ett bra alternativ för att finansiera handpenningen till din lägenhet.

 • PantbankenEn fördel med att låna hos pantbanken är att man inte riskerar att hamna i trubbel med påminnelseavgifter, betalningsanmärkningar och kronofogde om man misslyckas med att betala tillbaka lånet i tid. Givetvis förutsätter denna lösningar att man har något lämpligt objekt att pantsätta.

  Har du svårt att betala tillbaka hela lånet i tid och är rädd att förlora ditt föremål? Kontakta omedelbart pantbanken för att höra efter om möjligheter med delbetalning. Det går ofta att hitta en lösning där man till exempel betalar in uplupen ränta i utbyte mot att pantbanken håller kvar föremålet ytterligare en tid.

 • Konsumentkredit via försäljarenIbland behöver man köpa något akut på kredit, till exempel för att kylskåpet har pajat eller någon i familjen behöver medicin. Här kan det vara värt att kolla upp om man kan erhålla någon form att kredit via försäljaren. Apotek brukar kunna erbjuda avbetalningsplaner, och det är många butiker för hemelektronik som samarbetar med kreditbolag för att kunna erbjuda lån. Eftersom butiker gärna vill sälja är det inte helt ovanligt att man kan få ett lån där man inte betalar någon ränta under de första månaderna, vilket ju kan bli mycket förmånligt om man ser till att betala tillbaka hela beloppet inom denna period.
 • Lån via en organisation som du är medlem hosDet är inte ovanligt att organisationer – till exempel fackförbund, yrkesförbund, arbetsgivarorganisationer och hobbyföreningar – har samarbeten med kreditbolag som gör att man som medlem kan ansöka om ett privatlån (lån utan säkerhet) med förmånliga villkor. Gör en inventering av vilka organisationer du är medlem hos och kolla upp hur dina lånemöjligheter ser ut på den fronten.
 • Be om uppskov med räkningarnaOm man är en skötsam kund som tillfälligt hamnat i ekonomisk knipa brukar det inte vara omöjligt att beviljas ett kortare uppskov med räkningarna om man kontaktar respektive företag och ber om det. Kanske skulle denna typ av uppskov räcka för att du ska klara dig utan SMS lån den här månaden då all otur verkar komma samtidigt?

  Givetvis är det viktigt att man klarar av att betala ifatt när uppskovsperioden är över, annars kan man hamna i en negativ spiral och företagen kommer troligen inte att vara intresserade av att ge dig uppskov gång på gång.