Vasastan, Stockholm

Vasastan i Stockholm ligger i Stockholms innerstad, i Norrmalms stadsdelsområde, och innehåller både bostadsrätter och hyresrätter. I princip alla bostäder här är lägenheter, Vasastan är inte ett område där enfamiljshus är vanliga. Ungefär hälften av alla lägenheter i Vasastan är små lägenheter med ett eller två rum + kök.

Exempel på välkända landmärken i Vasastan är Stadsbiblioteket, Sabbatsbergs sjukhus, Observatorielunden och Vasaparken. Vasaparken är ett stort grönområde i Vasastan som bland annat innehåller fotbollsplaner och flera lekplatser. På vintrarna går det att åka skridskor här. Inne i Vasaparken finns diverse caféer och man kan också besöka Sven-Harrys konstmuseum.

Det finns gott om restauranger, barer och caféer i Vasastan som lockar både bofasta och besökare. Detta bidrar till att skapa liv och rörelse i området – Vasastan har definitivt inte karaktären av sovstad.

Tips! Om du letar efter bostad och vill bo i just Vasastan, rikta in dig på bostäder vars postnummer börjar med 113. Detta är nämligen postnummerkoden för Vasastan.

Mäklare i detta område rapporterar ökat intresse från Norska lägenhetsköpare som drar nytta av den starka norska kronan och billiga norska lån för att köpa centrala övernatttningslägenheter i Stockholm.  Även köpare från andra länder blir allt mer intresserade av Vasastan.

Gränserna för Vasastan

Västlig gräns: Barnhusviken/Karlbergssjön

Sydlig gräns: Tegnérgatan (norr om Tegnérlunden)

Östlig gräns: Birger Jarlsgatan-Roslagstull-Roslagsvägen

Nordlig gräns: Brunnsviken och kommungränsen mot Solna (Norrtull-Norra Länken).

Vasastan omfattar 294 hektar land och 11 hektar vatten.

Exempel på områden i Vasastan

Exempel på områden som ligger i Vasastan är Sabbatsberg, Bellevue, Birkastaden, Atlasområdet, Rörstrand, Röda bergen och Sibirien.

I skrivande stund uppförs Hagastaden på den plats där godsstationen Stockholm Norra brukade ligga. När Hagastaden är färdig kommer den att ligga på gränsen mellan Vasastan och Haga, och tillhöra Solna kommun.

Sabbatsberg

Sabbatsberg ligger mellan Odenplan och Sankt Eriksplan, som båda är viktiga knutpunkter för lokaltrafiken i Stockholm. Från Sabbatsberg har man också bekvämt promenadavstånd till centrala Stockholm, det tar till exempel bara 10-15 minuter att promenera in till Hötorget från Sabbatsberg.

Sabbatsberg utmärker sig gentemot övriga Vasastan genom att ha förhållandevis gott om nybyggda bostäder.

Birkastaden / Atlasområdet / Rörstrand

Dessa områden ligger i den västra delen av Vasastan och bebyggelsen domineras av gamla hus. För länge sedan var detta en utpräglad arbetarstadsdel där fabriksarbetare anställda hos till exempel Atlasfabriken eller Rörstrands porslinsfabrik bodde. Många av lägenheterna här är därför små. Numera karaktäriseras området inte av fabriker utan av restauranger, caféer och småbutiker, och den som vill köpa en lägenhet här kan räkna med att betala ett högt kvadratmeterpris.

Röda Bergen

Området Röda Bergen ligger i nordvästra Vasastaden, inramat av Karlbergsvägen, Norrabackagatan, Gävlegatan och Sankt Eriksgatan. Här kan det vara svårt att förstå att man befinner sig så nära huvudstadens absoluta centrum som man gör, för Röda Bergen karaktäriseras av grönska och småskalighet snarare än storstadspuls. Hela Röda Bergen är kulturskyddat, både husen och grönområdena.

Sibirien

Sibirien är ett bostadsområde som uppstod under slutet av 1800-talet då det rådde svår bostadsbrist i Stockholm. Sibirien var ursprungligen ett smeknamn, eller kanske snarare ett öknamn, som innerstadsborna använde om området eftersom de tycket det låg så förtvivlat långt bort från allt. Numera kan Vasastans norra utkant knappast anses vara en gudsförgäten utmark, men namnet hänger ändå kvar. Som boende i Sibirien har man nära till Hagaparken, Vanadislunden, Brunnsviken och friluftsområdet Lill-Jansskogen.

Allmänna kommunikationer

Tunnelbana

De närmsta tunnelbanestationerna är Rådmansgatan, Odenplan och Sankt Eriksplan – som alla ligger längs Grön Linje.

Pendeltåg

Närmsta pendeltågsstation är Karlbergs station.

Flygbuss

Flygbuss till Arlanda avgår från Torsgatan.

Vasastans historia

Vasastan var ursprungligen ett inofficiellt områdesnamn inom stadsdelen Norrmalm, utan några klart fastslagna gränser. Namnet kom sig av Vasagatan som löper i riktning mot området, en gata som i sin tur fick sitt namn efter Vasabron år 1885. Att Vasabron heter som den gör beror på att Gustav Vasa står staty utanför Riddarhuset nära brons södra fäste i Gamla Stan. Det var förstår 1926 som namnet Vasastan blev officiellt för stadsdelen.

Vasastan dominerades tidigare av de stora ägorna Sabbatsberg, Rörstrand och Bergianska trädgården. Området söder om Odengatan var det första att begyggas med lägenhetshus i Vasastan i enlighet med den stadsplan som antagits år 1880. Birkastaden uppfördes huvudsakligen under 1900-talets första årtionde, Rödabergsområdet 1916-1927 och Atlasområdet i mitten av 1920-talet.

Som nämnts tidigare var Vasastan till en början en arbetarstadsdel och många av de personer som bodde här arbetade på någon av de stora fabrikerna i området. Lägenheterna var små och det var vanligt att man trängde ihop sig många personer i varje lägenhet. Statistik från år 1934 visar att det då bodde över 100 000 personer i Vasastan. Numera är antalet boende här cirka 60 000.